Praktisch
Een afspraak maken
Onze consultaties gebeuren uitsluitend na afspraak. U kan een afspraak maken via het contactformulier op deze website of op het e-mailadres: info@praktijkrooze.be. Wij zullen dan een eerste gesprek en het onderzoek inplannen.
Om terugbetaling van het onderzoek te kunnen genieten, is het belangrijk om in het bezit te zijn van een voorschrift voor het logopedisch aanvangsbilan. Hiervoor kan u terecht bij uw huisarts.
Het intake gesprek
Nadat u zich heeft aangemeld, plannen we samen een eerste gesprek in op de praktijk. Tijdens dit gesprek:
brengen we de sterktes en moeilijkheden in kaart en bespreken we de hulpvraag
verduidelijken we de werking van onze praktijk
geven we informatie over een eventuele tussenkomst van uw ziekenfonds
plannen we het logopedisch onderzoek in
Het logopedisch onderzoek
Na een eerste gesprek volgt een uitgebreid onderzoek om de behandeldoelen te bepalen. Er zullen enkele testen afgenomen werden om de vaardigheden en noden in kaart te brengen. Indien nodig, en mits uw toestemming, zal contact worden opgenomen met derden (huisarts, school, CLB, geneesheer-specialisten, tandarts of orthodontist, kinesist, …).
Al deze gegevens en onderzoekresultaten worden verwerkt in een logopedisch aanvangsbilan. Er wordt gekeken of er nood is aan logopedische therapie en de resultaten worden met u besproken. Dit logopedisch verslag heeft u bovendien nodig om de terugbetaling aan te vragen bij uw ziekenfonds. Afhankelijk van de problematieken zal u mogelijk kunnen genieten van een terugbetaling binnen de verplichte of de aanvullende verzekering. Meer informatie hierover krijgt u tijdens uw afspraak bij ons.
Aanvraag terugbetaling bij het ziekenfonds
Voor het verkrijgen van een tussenkomst door uw ziekenfonds moeten wij een aanvraagdossier indienen. Hiervoor heeft u een voorschrift nodig van een geneesheer-specialist, zoals een NKO-arts, pediater, neuroloog, orthodontist,… – afhankelijk van de problematiek. Naar deze afspraak neemt u het logopedisch aanvangsverslag mee. Het voorschrift van de arts mag u daarna aan ons bezorgen. Wij sturen alle documenten verder op naar het ziekenfonds.
De logopedische behandeling
De plaats van de behandeling en de planning van de therapiemomenten worden samen afgesproken waarna de therapie spoedig kan worden opgestart. De therapie kan doorgaan in de praktijk of op school (indien dit wordt toegestaan door de school en het past in onze agenda). Afhankelijk van de aandoening, de leeftijd en het vermogen tot concentratie zal een therapiesessie 30 of 60 minuten duren.
Een goede samenwerking tussen de logopediste, ouders, (zorg)leerkrachten, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, artsen,… vinden wij zeer belangrijk om goede doelen te kunnen behalen.
Tarieven
Wij zijn niet-geconventioneerde logopedisten. Onze standaardtarieven vindt u in onderstaande tabel aan de linkerzijde. Voor personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming hanteren we de RIZIV-tarieven, die rechts in de tabel vermeld staan.
Wanneer de ernst van de stoornis niet voldoet aan de vooropgestelde normen voor terugbetaling, kan je meestal nog terugvallen op de aanvullende verzekering van je ziekenfonds. Het aantal beurten en de tegemoetkoming zijn afhankelijk van het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten.
Je ontvangt maandelijks een factuur met, indien van toepassing, bijgevoegd het getuigschrift voor verstrekte hulp. Met dit document kan je een deel van het geld terugkrijgen via je ziekenfonds.
Gelieve 24 uur op voorhand te verwittigen indien je niet aanwezig kan zijn. Laattijdig afgebelde sessies zullen steeds aangerekend worden zonder terugbetaling van het ziekenfonds.
Voor therapie op school wordt een forfaitaire verplaatsingskost aangerekend van €2.50. Deze kost wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds.
Afspraken
Wij vragen u om de gemaakte afspraken te respecteren. Wanneer uw afspraak niet kan doorgaan, gelieve ons dan minimum 24 uur op voorhand hiervan te verwittigen. Gebeurt dit niet tijdig, dan wordt uw gereserveerde tijd aangerekend zonder tussenkomst van uw ziekenfonds.